15 nevjerojatnih castinga u svijetu superheroja!

Piše: Prle

Naredne dvije godine već su naveliko ispunjene mnogobrojnim kvalitetnim televizijskim emisijama i filmovima vezanim uz superherojštinu, što me je navelo da vam navedem neke nevjerojatne castinge u povijesti superherojskih ekranizacija. Naravno, ne očekujem da će se mišljenja podudarati, no siguran sam da ćete na ovoj listi pronaći barem jednog glumca koji vas je oduševio svojom izvedbom i interpretacijom lika.

Prije nego što krenemo, samo ću vam napomenuti da redni brojevi, barem meni osobno, ne označavaju čija je izvedba bila bolja od čije. Oni su ovdje samo kako biste se što bolje snašli i kako bi vam sve bilo pregledno.

Krenimo!

 

 

 1. Christopher Reeve – Clark Kent / Superman

Da lik Supermana nije imao najuvjerljivije prikaze na malim i velikim ekranima potvrđuje i činjenica da je tek Snyderov Man Of Steel iz 2013. godine uspio srušiti ogromnu popularnost Donnerova Supermana iz 1978. Henry Cavill, za razliku od Christophera Reevea, nije uspio pokazati sve svoje glumačko umijeće jer je njegov lik, na žalost, bio podređen ne tako kvalitetnom scenariju. Iako je Superman 80-ih također jedan od onih filmova koji ćete pogledati samo radi zabave, Christopher Reeve svoj je posao odradio solidno i svima nam u sjećanju ostao kao najvjerniji prikaz Clarka Kenta.

 

 

 1. Hugh Jackman – James Howlett / Logan / Wolverine

Ni lik ovog divljeg Kanađanina nije najbolje prikazan na velikim ekranima. Dosadašnji X-Men filmovi koje smo imali prilike vidjeti imaju svoje uspone i padove, no nitko ne može poreći da je Hugh Jackman dao sve od sebe kako bi nam dočarao Wolverinea. Već je potvrđeno da Jackman uskoro napušta ulogu, a mislim da će biti zahtjevno popuniti njegovo mjesto.

 1. Manu Bennett – Slade Wilson / Deathstroke

Evo nam i jednog lika kojeg još nismo imali prilike vidjeti na malim ekranima. Nećemo u detalje, no Slade Wilson je hladnokrvni plaćenik i jedan od najboljih boraca u DC-jevom svijetu, a koliko je opak svjedoči i činjenica da je sam uspio poraziti gotovo cijeli Justice League. Upravo zato bilo je teško pronaći glumca koji će utjeloviti ovog badassa, no mislim da je Manu Bennett (Crixus u Spartacusu i Azog u Hobbitu) uspio odraditi odličan posao.

 

 

 1. Patrick Stewart – Charles Xavier / Professor X

Oprez ljudi, sad govorimo o klasi. Captain Picard uspio je… Oprostite, Patrick Stewart, uspio je utjeloviti jednog od najjačih telepata u svijetu mutanata, donoseći nam na velike ekrane iznimno samozatajnu i naoko povučenu interpretaciju ovog lika. Uz Sir Iana McKellena dio je dinamičkog dvojca Professor X / Magneto, naveliko hvaljenog od strane brojnih kritičara.

(Stewartov nasljednik, James McAvoy, također je dobro odradio svoj posao, bez obzira na khm… Siroto osmišljene scenarije posljednjih X-Men filmova.)

 

 

 1. Ryan Reynolds – Wade Wilson / Deadpool

Nakon onih katastrofa od Green Lanterna i X-Men: Originsa, bilo je vrijeme da i ovaj čovjek dobije zahvalan scenarij i glumačku ekipu! Još uvijek nismo imali prilike vidjeti njegovu izvedbu Blebetavog plaćenika, no sudeći po svim teaserima, test footageu i trudu koji Reynolds ulaže u stvaranje ovog filma i prikaz ovog bedaka, siguran sam da nas očekuje prava stvar!

 

 

 1. Robin Lord Taylor – Oswald Cobblepot / The Penguin

Sad je već očito da Gotham nije ispunio sve ono što je zamišljeno, no da nam je prikazao neke briljantne interpretacije starijih Batmanovih zlikovaca, o tome nema govora. Nesumnjivi show stealer zasigurno je Robin Lord Taylor, koji je svojom detaljnom pripremom i glumačkim umijećem uspio prikazati iznimno psihopatskog, krvoločnog, mračnog i neugodno smirenog Penguina. In your face, critics!

 

 

 1. Jackie Earle Haley – Walter Kovacs / Rorschach

Nevjerojatan odabir glumca. Slično kao i kod Deathstrokea, ovakvog badass glumca bilo je teško pronaći, no mislim da se slažete sa mnom da je Zack Snyder odobrio casting karijere. Da, Jackie Earle Haley toliko je dobro prikazao surovost, hladnokrvnost i detektivsko umijeće Waltera Kovacsa. Nakon gledanja Watchmena (inače remek-djelo superherojske tematike), vjerujem da vam je Rorschach sigurno ostao u sjećanju. A ako nije, zapamtite… I’m not locked in here with you, you’re locked in here with me!

 

 

 1. Grant Gustin – Barry Allen / The Flash

Grant Gustin daleko je dogurao od pjevanja mjuzikla kao Gleejev Sebastian Smythe. Iako su svi obožavatelji bili ‘meh’ kad su saznali da je novi Barry Allen brineta (a ne plavuša kao u originalu), već u prvih nekoliko epizoda The Flasha (inače jedine televizijske emisije koja može konkurirati Daredevilu) Grant Gustin pokazao je da ima sve ono što lik Flasha zahtijeva. Odličan posao, gospodine Gustin!

 

 

 1. Tom Hiddleston – Loki Laufeyson

Mislim, treba li se ovdje išta analizirati? Marvel zna odabrati glumce za svoje zlikovce, a Tom Hiddleston jednostavno je potrgao u ovoj ulozi. Od zlog smijeha do nevjerojatno elokventnih razgovora sa svojim neprijateljima, ovaj je šarmantni Britanac uspio oživjeti skandinavskog boga lukavštine i spletki. A to, ljudi moji, nikako nije jednostavno.

 

 

 1. Heath Ledger – Joker

Evo nam još jednog zloćka, ovog puta iz DC-jeva svijeta. Moram, jednostavno moram naribati nos onima koji su rekli da Ledger nikad neće biti bolji od Nicholsona. Ovaj anarhistički i psihopatski Joker jednostavno plijeni pažnju, što potvrđuje i posthumno dodijeljeni Oscar za najbolju potpornu ulogu. Čovjek se nije htio skidati iz Jokerova kostima koliko je bio predan, a mislim da to nešto govori o njemu kao čovjeku i kao glumcu! Oh da, da slučajno ne bih zaboravio… I believe that whatever doesn’t kill you, simply makes you… stranger. (Tko god je ovo pročitao u njegovom glasu uz omanje mljackanje i hihotanje zaslužuje high five!)

 

 

 1. Robert Downey Jr. – Tony Stark / Iron Man

Ekscentrik, filantrop, humanist, genij… Sve su to obilježja vezana uz Tonyja Starka, nevjerojatno dobro utjelovljenog od strane RDJ-a. Marvel, uz pametan odabir glumaca za zlikovce, zna odabrati i lica svojih junaka, često riskirajući i igrajući se s vatrom. I dok su obožavatelji i kritičari popljuvali Downeyja i prije nego što su ga imali prilike vidjeti, RDJ je jednostavno ostao svoj i iznio jednu od najbrutalnijih izvedbi vezanih uz Marvel.

 

 

 1. Vincent D’Onofrio – Wilson Fisk / Kingpin

Ovdje se stvari zahuktavaju. D’Onofrio je veoma poznat po snažnom poistovjećenju s likovima s ciljem da stopostotno prikaže sve njihove strane. Od toga ne odudara ni njegov pristup Kingpinu. Elegantan i sofisticiran, ljubitelj umjetnosti i visoko pozicioniran u društvu, spojen s krvoločnom zvijeri koja svim svojim postupcima opravdava Machiavellijev ‘cilj opravdava sredstvo’, D’Onofrijev prikaz Kingpina jedan je od najboljih prikaza zlikovaca kojeg sam imao prilike vidjeti.

 

 

 1. Andrew Garfield – Peter Parker / Spiderman

Ovdje ću biti kratak i jasan. Ovaj čovjek JE Peter Parker. Jedan od najboljih Marvelovih castinga ikad. Žao mi je što scenariji TASM-a nisu bili zahvalniji prema ovom glumcu jer smatram da je rođen za ovu ulogu. Vidjet ćemo tko će naslijediti Garfielda kao Spideyja.

 

 

 1. Charlie Cox – Matt Murdock / Daredevil

Još jedan šarmantan Britanac koji je apsolutno pojeo svoju ulogu. Mislim, za ulogu je odabran još 2008./2009. godine i ispunio je sva, ama baš sva očekivanja. Odličan glumac, odlična emisija! Nemam više što dodati.

 

 

 1. Tom Hardy – Bane

Mogao bih vam danima pisati o ovom glumcu i ovoj interpretaciji najveće mase testosterona koju je DC ikad vidio, analizirati svaki dio Baneova kostima i svaku njegovu rečenicu, no nemamo toliko vremena (a i ne želim vas toliko zamarati), pa ću probati biti što kraći. Za one koji nisu upoznati s Hardyjevom glumom, morate znati da je čovjek apsolutni show stealer (Bronson, Inception, Warrior, Lawless, Locke, Mad Max: Fury Road, Legend), a njegova izvedba u posljednjem dijelu Nolanove trilogije o Batmanu hvalevrijedna je i itekako na razini ovakvog spektakla. Nevjerojatno je što čovjek može odglumiti samo očima i izrazom lica, nevjerojatno. I zapamtite… When Gotham is ashes, then you have my permission to die. (Nitko vas ne osuđuje ako se imitirali njegov glas i masku, dapače!)

 

Eto ga, lagano smo stigli do kraja ovog popisa! Želimo čuti i vaše izbore, stoga se ne ustručavajte komentirati ili povesti kakvu raspravu!

 

 

 

Zvonimir Prtenjača

Zvonimir Prtenjača

Suradnik at superheroji.com.hr
Jedan od osnivača portala. Suradnik i autor raznih tekstova na temu superjunaka. Strastveni ljubitelj Batmana.
Zvonimir Prtenjača

Latest posts by Zvonimir Prtenjača (see all)

Share on FacebookShare on RedditTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest
Posted in Filmovi, Početna, Serije, Tekstovi and tagged , , , , , , , , , , , .