Bilo ih je četvero

Našli ti se jednom slijepi odvjetnik, privatna istražiteljica alkoholičarka, crni div otporan na metke i milijarder svjetleće šake, sjeli za stol u kineskom restoranu i popričali o spašavanju New Yorka…

Znate onaj osjećaj kad vaš najdraži nogometni klub padne u ruke nekog šeika s Bliskog istoka ili kineskog bogatuna sumnjive pozadine koji uloži mrvicu svog kapitala („mrvica“ predstavlja nekoliko milijardi eura) u njega i obeća svim navijačima da će klub kojega je kupio postati najbolji u Europi za nekoliko godina? Tako Kinezi ili Arapi počnu peglati svoje bankovne kartice i dovoditi goleme svjetske zvijezde za sulude cifre, redom bombastično najavljivane, a zaposle i perspektivnog trenera kojemu je zadatak povezati sve konce i napraviti od nevjerojatno talentiranih pojedinaca ubojiti stroj koji će gaziti sve pred sobom. No, često se dogodi da u prvim utakmicama tih super-momčadi igrači štucaju i nisu tako impresivni kako se od njih očekuje.

Nekada treba da ekipa klikne, a to najbolje znaju Defendersi. Novi proizvod iz Netflixove radionice na tom je servisu aktualan već dovoljno vremena da ga pogledate, a bio je, kada se sve stvari zbroje, u izradi pune četiri godine, još otkako je objavljeno kako će se snimati serije o četiri Marvelova superheroja koji će se naposljetku udružiti u namjeri da spase svoj grad – New York – od strašne prijetnje koja bi mu mogla ozbiljno nauditi.

Vrag na tronu

“Daredevil” je letvicu postavio na novu razinu predstavljajući nam New York koji je čista mrakaća. Kao da smo sami živjeli u prljavim stanovima Hell’s Kitchena.

Svijet ljubitelja superjunaka mahnito se uzdrmao prije dvije godine kada smo dobili prvu sezonu Daredevila. On je bio nešto dotad neviđeno ne samo u MCU-u, nego u superherojskim TV serijama općenito. Do te 2015. imali smo prilike gledati jedino serije poput Arrowa, Flasha i Gothama, koje i dan danas imaju svoje vjerne i posvećene fanove, ali nitko im ne može priznati posebnu kvalitetu i kompleksnost, podizanje žanra na neku novu razinu i pružanje inovativnih elemenata u priči, režiji i scenariju svojim gledateljima. Serije na CW-u i Foxu nikad se nisu maknule od onoga što su prvotno bile – lagane polusapunice za nezahtjevne gledatelje, vaša nasumična razonoda uz popodnevnu kavu nakon što dođete s posla i upalite kanal tipa Doma Tv.

Daredevil je bio sve što dotad nismo vidjeli u MCU-u: postavio je letvicu na novu razinu predstavljajući nam New York koji je čista mrakaća, s prljavim stanovima Hell’s Kitchena i ulicama krvavim od kriminala, s likovima koji su pravi ljudi, a ne plastični polubogovi. Prelazio je granice genijalnim koreografijama i ponudio nam neke od najzanimljivijih i najživotnijih likova koje je MCU ikada vidio. Nakon te prve sezone, svi su vatreno iščekivali ono što dolazi dalje.

Daredevil: Marvelov mračni trijumf

No, nitko nije uspio skinuti Daredevila s trona, pa ni približiti mu se toliko da osjeti dah nekog kolege superheroja za svojim vratom. Možete reći da sam pregrub i možete se poslužiti onom otrcanom „svatko ima svoje mišljenje“, ali realno, nijedna Netflixova ekranizacija Marvelovih superjunaka nakon Daredevila nije bila bolje primljena osim možda Jessice Jones, o čemu bismo također danima mogli raspravljati.

Tako je Jessica imala najodvratnijeg negativca svih vremena u Kilgraveu, ali nije imala emotivni i moralni punch te režiju Daredevila. Luke Cage nam je pružio dobre obrate u radnji, ali sve između je bilo sporo i sterilno. A kada je Iron Fist, nedorečena i loše režirana serija o zastarjelom superjunaku možda i previše nagrđena u javnosti, očekivanja prema Defendersima su se, vrlo opravdano, poprilično spustila.

Come as you are

Glavni likovi čak su i najjača karika Defendersa. Popraćeni svojim karakterističnim bojama u svakoj sceni kojoj se pojave, imaju taj prijetko potreban swagger koji je naveliko korišten.

Udružiti superjunake u tim nije nimalo lako s obzirom na to kako zvuči. Sve su to mahom različite persone, s različitim pogledima na svijet, pozadinama, motivima i interesima, a često se njihovi susreti prikazuju kao manje-više bezbolna druženja gdje su junaci, jednom kada se skupe, gotovo uvijek složni i jednoglasni u odlukama, osim kada se treba zaraditi koja milijarda dolara više pa studio izmisli konflikt a la Civil War. Defendersi nisu takvi – udružuju se zbog svojih osobnih pobuda, a ne zato jer im to nalaže vlada ili netko drugi na poziciji moći. Često se ne slažu i rade po svome, pa čak se znaju i okrenuti jedni protiv drugih, nešto što je puno realnije od nepobjedivih superjunaka koji samo da ne počnu pjevati „Kad se male ruke slože…“

To nam tvorci serije i daju do znanja u prvih nekoliko epizoda. Kao što sam rekao na početku – treba potrajati da se stvori tim koji pobjeđuje, pa tako scenaristi pokušavaju stvoriti vjerodostojan odnos između glavnih aktera ove priče. Potrebno je stvoriti određenu napetost i postaviti temelje za sukobe koji će se tek dogoditi pri čemu Defendersi nisu pogriješili. Oni se služe Nirvaninom Come As You Are koja ih perfektno opisuje i nije ni čudo da je Netflix pribjegao toj pjesmi prilikom marketinga za seriju.

Izvrsno uobličeni likovi najjači su adut “Defendersa”

Glavni likovi su čak i najjača karika Defendersa. Popraćeni svojim karakterističnim bojama u svakoj sceni kojoj se pojave, imaju taj prijetko potreban swagger koji je naveliko korišten. Matt Murdock (odlični Charlie Cox) uvijek je bio osjetno zanimljiviji lik od ostalih solo-igrača u Netflix/MCU franšizi. Čovjek je to koji je konstantno razapet između vlasitite katoličke vjere i nasilnog života kojega vodi noću, odvjetničkog gonjenja pravde u sudnicama i preuzimanje iste te pravde u svoje ruke kada obuče kostim Daredevila, a ni ovdje se ne razlikuje puno od već dobro nam poznatog Matthewa.

Luke Cage (Mike Colter) možda je i najpozitivniji lik u cijeloj četvorci, dobri duh Harlema koji, koliko god opako izgledao, uvijek pokušava djelovati razumno. Čak je i Danny Rand (među fanovima omraženi Finn Jones), iako još uvijek obiluje prenemaganjem („Ja sam Željezna šaka! Najveći borac koji je ikada hodao Zemljom! Ja! Iron Fist!“), puno bolji u odnosu na njegov loše napisani lik iz samostalne serije. Jedino Jessica Jones (Krysten Ritter) pati od stereotipa „nezainteresirane kučke“ koja baca sarkastične šale dvojbene kvalitete koje će vas podsjetiti na isforsirane quipove koje smo toliko puta imali prilike čuti u Avengersima. A dobru im podršku daje i Scott Glenn u ulozi Sticka, koji nije pobjegao od svoje čangrizave i tvrdoglave pojave koju smo navikli gledati, ali je još uvijek velika faca i služi kao „menadžer“ ovog Marvelovog benda.

Također, tu je cijela plejada sporednih likova iz samostalnih serija koji ovdje moraju biti i to je sasvim jasno, ali često svojim pojavljivanjima kradu vrijeme gledateljima i jedan do drugoga su naporni i, zapravo, vrlo, vrlo slični jedan drugome. Moraju biti tu da se glavni heroji imaju o čemu brinuti, a spomenuti likovi većinom rade upravo to – brinu se ne radeći ništa, nemaju pojma što se događa i čudom se čude na sve što se zbiva, osim Coleen Wing (Jessica Henwick), desne ruke Dannyja Randa.

Neiskorišten potencijal kao Marvelov sindrom

Neinspirativan i ziheraški pristup scenariju te redatelji koji se ne trude previše napravili su seriju koja nije nešto posebno razočarala, ali nije ni preuzela mnogo rizika.

Ruka. The Hand. Napokon da smo i do njih došli. Guranje njihove organizacije u drugu sezonu Daredevila bilo je pomalo nasilno, ali sada znamo i zašto – Defendersi su se jednostavno morali najaviti. Možda je njihovo pojavljivanje ondje bilo pomalo nategnuto, ali zaista su ostavili dojam prijeteće i opake organizacije. U Iron Fistu doimali su se vrlo sposobnima, iako su prikazani puno slabije nego u Daredevilu, a ovdje… Napokon imamo prilike upoznati cijelu njihovu upravu i hijerarhiju, tko je tko u cijeloj priči i, sve u svemu, ne dobijemo ništa posebno osim toga što Stick trči okolo i viče kako su opasni.

Jesu li, zaista?

Pristojni su, ali nisu previše relevantni. Alexandra (svima nam znana veteranka Sigourney Weaver) dobra je negativka, nije stereotipni zli šef, već osoba s jasno određenim motivima i problemima. Elektra (Elodie Yung) je uvjerljiv, ali naporan lik. Svi ostali nisu ni blizu Wilsonu Fisku kakav je bio Vincent D’Onofrio, već spomenutom Kilgraveu Davida Tennanta, pa čak je i novopečeni oskarovac Mahershala Ali kao Cottonmouth bio upečatljiviji i svakako zabavniji lik. Iako vam serija stalno nabija na nos kako se spremaju grozni dani za New York i kako su ulozi nevjerojatno visoki, taj dojam ne dobijete gotovo nikada. Oko Handa smo tako dobili mnogo buke, a malo konkretne prijetnje.

Čak više nije toliko zanimljivo gledati Daredevila, Jessicu, Lukea i Dannyja kako šamaraju ninje po mračnim kutovima New Yorka. Dijelom zbog toga što akcijske scene (izuzev dvije-tri odlično snimljene scene) nisu na toliko visokoj razini kao one u već naveliko opjevanom Daredevilu, a i zbog toga što, ponavljam, The Hand nikada ne ostavlja dojam onakve prijetnje kakva je bila kada su napali Metro General bolnicu ili zatočili i mučili Sticka.

Nije loše, ali je moglo bolje

Defendersi su upravo ono što su, naposljetku, i ostale Netflixove adaptacije Marvelovih stripova. Kada se sve zbroji, radi se o logičnoj mješavini četiri samostalne serije koje smo imali prilike gledati. Serija je to koja pršti od potencijala koji je iskorišten polovično. Neinspirativan i ziheraški pristup scenariju te redatelji koji se ne trude previše napravili su seriju koja nije nešto posebno razočarala, ali nije ni preuzela mnogo rizika. Baš kao i kod većine ostalog Marvel/Netflix materijala, zabavit ćete se pri gledanju serije, ali nećete joj se vraćati i pričati o njoj tjednima kasnije.

Netflixove serije tako su se zapravo i više nego dobro uklopile u MCU koji je poznat po snimanju vrlo sličnih filmova – pogledaš ih, dobri su, ali ne i predobri, te zatim zaboraviš na njih. Stilska monotonost i ponavljanje istih tema i zapleta nešto je što se već pomalo zabrazdilo u „uličnome MCU-u“, a The Defenders nisu iznimka, bez obzira na dobru karakterizaciju likova i nekoliko zadovoljavajućih scena. Korak je to naprijed u odnosu na Iron Fista, ali opet korak i pol u zaostatku u odnosu na ono najbolje što smo vidjeli od Netflix/Marvel serija.  Sljedeći na redu je Punisher koji nam se fenomenalno predstavio u drugoj sezoni Daredevila. Hoće li i on biti tek još jedna od razvučenih serija ili originalni i vanserijski primjerak pomalo ustajalog svemira unutar svemira? Likove za takvo što sigurno ima. Ima li i prave ljude, u to se valja uvjeriti.

Andrija Golub

Andrija Golub

Dio Superheroja od 2015. godine. Urednik portala i jedan od njegovih osnivača. Glas iza naših video-eseja na YouTubeu i admin Facebook stranice.
Andrija Golub
Share on FacebookShare on RedditTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest
Posted in Početna, Serije, Tekstovi and tagged , , , , , .

37 Comments

 1. I’m sorry, she’s seredyn and mellodyn At the same time, several regional governments in the Ukraine and an academic working on Russian issues in the US were sent malicious emails, claiming to contain a list of pro-Russian extremist activities.

 2. What are the hours of work? xanax 1 mg blue “People saw a thousand troops heading here, but because the army imposed a media blackout they did not know why and rumour started to spread that Israel had gone to war with Achzivland” laughs Rina.

 3. I’m not interested in football viagra on plane UNITED NATIONS, Sept 25 (Reuters) – Iran’s foreign ministerexpressed hope on Wednesday that a meeting with top diplomatsfrom the United States and five other powers this week willjump-start negotiations to resolve the decade-long dispute overthe Iranian nuclear program.

 4. Nice to meet you kamagra shop deutschland erfahrungen 2015 In the early- and mid-twentieth century, the Great Migration of African Americans out of the South was a movement of tenant farmers fleeing Jim Crow for a chance at menial factory jobs in places like Cleveland and Detroit. More recently, the great flow in the opposite direction, from Rust Belt to Sun Belt, has seldom been motivated by any utopian political-religious dream; far more often, it’s been the desire to escape difficult economic circumstances.

 5. When do you want me to start? buy viagra on line austra GSK’s reputation has been damaged and its management team in China left in disarray by Chinese police allegations that it funneled up to 3 billion yuan ($489 million) to travel agencies to facilitate bribes to doctors and officials.

 6. I love this site carvedilol 12 5 mg Republican House Speaker John Boehner said he would notraise the debt ceiling without a “serious conversation” aboutwhat is driving the debt. Democrats said it was irresponsibleand reckless to raise the possibility of a default.

 7. I’m unemployed cytotec used for induction Earlier this week, three Americans won the Nobel Prize in medicine for discoveries about how key substances are moved around within cells and the physics award went to British and Belgian scientists whose theories help explain how matter formed in the universe after the Big Bang.

 8. I enjoy travelling best levitra store levitra boliia The view forward is equally appealing, with a dashboard that arcs around the driver from the far side of the center console up and over the instrument cluster and onto the door. You can wrap it in full leather for $8005, but the phony stuff is convincing enough. A configurable display mounted front and center between the analog speedometer and auxiliary gauges is exactly what the digital speedo in the ’84 Corvette wished it could be, and you’ll need it to keep abreast of all of the Stingray’s high-tech performance enhancing features.

 9. No, I’m not particularly sporty hat happen if i gave my wife viagra “When you have that much exposure to the high-end and thatmarket’s going down, obviously that’s going to definitely impactthese guys,” said Chardan Capital Markets analyst Jay Srivatsa,who said Audience had little exposure to cheaper smartphones.

 10. I’m at Liverpool University viagra ohne rezept rechnung Baird analyst Jeffrey Elliot upgraded his rating on thebiotechnology company’s stock to “outperform” from “neutral”saying Chief Executive Chuck Kummeth’s strategy, including hisplans to invest in China and other emerging markets, is a goodopportunity for growth.

 11. Have you read any good books lately? viagra protesaer George Stephanopoulos is anchor of ABC’s “Good Morning America” and “This Week.” He is also the network’s chief political correspondent, reporting on political and policy stories for all ABC News broadcasts and platforms.

 12. Looking for work trazodone generic The study, published in the journal Proceedings of the Royal Society B, built up a family tree of mammoths spanning 200,000 years by analysing DNA from 88 samples of mammoth bone, tooth and tusk.

 13. Will I be paid weekly or monthly? articles on kamagra polo Asked about the National Security Agency’s PRISM program, under which Facebook and other web mainstays have shared information with the federal government, Zuckerberg said he’d like to see more transparency from the feds

 14. very best job generic viagra md pharmacy Russian weapons accounted for 50 percent of Syria’s arms imports before the uprising against Assad began in 2011, according to a Syrian defense ministry defector. Payments for those arms were usually deposited in the state bank accounts of Rosoboronexport, Russia’s state arms dealer.

 15. I’ll send you a text levitra gay stories The Independent has reported that, following a number of members of staff being charged over phone hacking within its now closed Sunday title, The News of the World as well as for bribing public officials, the company itself is now being investigated.

 16. I’m a trainee viagra generico online portugal The U.S. State Department said Washington agreed with theOSCE that the election “fell short of international standards”.In a statement, it urged the Azeri government to respect freedomof peaceful assembly, association and speech and to preventviolence in the post-electoral period.

 17. Is it convenient to talk at the moment? children taking zoloft for ocd Though the ship — dubbed “Izumo” — has been in the works since 2009, its unveiling comes as Japan and China are locked in a dispute over several small islands located between southern Japan and Taiwan. For months, ships from both countries have been conducting patrols around the isles, called the Senkaku in Japan and the Diaoyutai in China.

 18. Please call back later trazodone prices walmart Even with its relatively low average transaction value ofjust over two pounds Greggs, which sells bread, sandwiches,savouries, cakes and pastries to over 6 million customers aweek, has not been immune to the downturn with fewer shoppers onBritain’s high streets and unhelpful weather leading to twoprofit warnings this year.

 19. A few months uy levitra sale Newburn, born Daymond, had starred under her stage name Domonique Duffy in the 2010 Web series, “Hollywood Houseboys,” which chronicled the lives of four gay friends struggling to make it in show business.

 20. What do you study? viagra real cheap viagra adderall together “Given all the uncertainty and anxiety about what couldhappen with the debt ceiling, investors want to take profits,and these are the ones that have seen some of the biggest gainsthis year,” said Donald Selkin, chief market strategist atNational Securities in New York, which has about $3 billion inassets under management.

 21. We used to work together severidad con la que levitra precio colombia The word: “The taste is a lot fresher and richer than at most places,” says Rick Toscano, 39, of Astoria. “A lot more care is put into their coffee.” Kips Bay resident Shane Michael Manieri wishes he could keep it all to himself. “I love, love, love Stumptown and don’t want anyone else to know about it,” he tells us.

 22. Who would I report to? viagra prices in vancouver And it is not just a US problem – researchers in Canada recently reported that an estimated one in five teens had suffered a TBI that required admission to hospital or caused them to become unconscious for at least five minutes.

 23. How many are there in a book? misoprostol costo mexico The team left together from Garden City and took the Long Island Railroad to Atlantic Avenue; simulating the trek Long Islanders will have to make in order to watch their team once the Isles leave Nassau County for Kings County after the 2014-2015 season.

 24. Very interesting tale cheap purchase cialis qspzc The punishment suggests that Smith did not test positive for a performance-enhancing drug but instead tested positive for marijuana. According to the league’s drug policy, a player is suspended five games after a third positive test for marijuana A second offense results in a $25,000 fine, while the first positive test calls for the player to enter a program.

 25. I’ll send you a text kamagra gel u hrvatskoj The shutdown of the two plants is subject to review forreliability impacts by PJM Interconnection, which operates thepower grid serving 61 million people in 13 U.S. mid-Atlantic andMidwestern states and the District of Columbia.

 26. I have my own business glaucoma cialis viagra To further relieve fears of battery fires, Musk went on to compare the combustion potential of the Model S battery system to a typical internal combustion engine. “In contrast, the combustion energy of our battery pack is only about 10 percent of that contained in a gasoline tank and is divided into 16 modules with firewalls in between,” he noted on the blog. “As a consequence, the effective combustion potential is only about 1 percent that of the fuel in a comparable gasoline-powered sedan.”

 27. Is this a temporary or permanent position? ou will want to follow a viagra Hamas leaders have been careful not to criticize Egypt’s border clampdown in public, for fear of being accused of meddling in Egypt’s internal affairs. However, Gaza’s top Hamas official, Prime Minister Ismail Haniyeh, has complained that Egyptian media reports “about Hamas interference in the Egyptian affairs in support of President Morsi are not true.”

 28. I need to charge up my phone kamagra 100 mg bustine New Jersey voters are selecting major-party candidates Tuesday for the Oct. 16 special election for U.S. Senate to replace Sen. Frank Lautenberg, who died June 3. It is the first election for a national-level job since former NSA contractor Edward Snowden in June exposed massive government phone and Internet surveillance programs.

 29. A packet of envelopes m㸤icament estrace 1mg Those determining the cause will likely be Six Flags staff, its insurance company, an inspector hired by the park or insurance company, and the German firm that manufactured the cars. With a lawsuit against Six Flags likely, it’s not certain how much information will be made public soon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.