Ed Skrein napustio “Hellboya” nakon kontroverzi oko castinga

MovieWeb

Prije tjedan dana, britanski glumac Ed Skrein postao je dio glumačke postave novog filma o Hellboyu, podnaslovljenog Rise of the Blood Queen, a trebao je utjeloviti majora Bena Daimia, grubog vojnika u sastavu Ureda za paranormalna istraživanja i obranu koji ima sposobnost pretvoriti se u jaguara kada ga netko razljuti ili ozlijedi.

Odmah nakon što je vijest o njegovom angažmanu procurila na internet, fanovi su se počeli buniti kako je u stripovima Mikea Mignole Ben japanskoga podrijetla, te kako je Skreinov casting još jedan slučaj notornog holivudskog whitewashinga, gdje uloge koje su izvorno namijenjene osobama azijskog ili afroameričkog podrijetla bivaju ustupljene bijelcima. Upravo zbog pobune fanova, Skrein je objavio kako napušta projekt. Napisao je sljedeće:

“Prošloga je tjedna objavljeno kako ću preuzeti jednu od uloga u nadolazećem “Hellboy” rebootu. Prihvatio sam ulogu ne znajući da je lik kojega trebam glumiti azijskoga podrijetla. Situacija je posljednjih dana napeta i moram učiniti ono što mislim da je ispravno.

Jasno je da predstavljanje lika u kulturalno dosljednom svjetlu mnogo znači ljudima i zato bi zaobilaženje ove odgovornosti proizvelo daljnje zaoštravanje tendencije da se umanje etnički različite priče i glasovi u umjetnosti. Mislim da je važno poštivati to i zbog toga napuštam ulogu kako bi ju dobio netko kome je namijenjena.

Prikaz etničke raznolikosti je bitan, posebno za mene koji također dolazim iz miješane obitelji. Naša je odgovornost donijeti moralne odluke u teškim trenutcima i dati glas uključenosti. Nadam se da će jednoga dana ove rasprave postati manje potrebne i da svi možemo učiniti jednakost u umjetnosti realnošću. Žao mi je što napuštam Hellboya, ali ako je to potrebno za spomenuti dan dođe što prije, vrijedno je toga. Nadam se da će ovo učiniti razliku.”

Lionsgate, studio koji je iza reboota, također je objavio izjavu:

“Ed je došao do nas s čvrstim uvjerenjem i podržavamo njegovu nesebičnu odluku. Naša namjera nije bila isključiti autentičnost i rase te ćemo pokušati zaposliti glumca koji je po tim karakteristikama bliži originalu.”

Još trebamo doznati tko će glumiti Bena, ali s obzirom na to da produkcija na Hellboyu počinje sljedećeg mjeseca, možemo očekivati novog glumca vrlo brzo.

Podsjećamo, redatelj Neil Marshall (The Descent, Game of Thrones) režirat će reboot Hellboya koji će navodno imati i R-rejting, danas sve popularnijeg među superherojskim filmovima. Titularnog junaka utjelovit će David Harbour, sve poznatiji glumac kojega smo prošle godine mogli itekako dobro upoznati u hit-seriji Stranger Things, njegov “otac”, profesor Bruttenholm, bit će Ian McShane (Deadwood, American Gods), a Milla Jovovich postat će glavna negativka Blood Queen, a Sasha Lane je Alice Monaghan, ljubav glavnog lika. Scenarij piše Andrew Cosby (Eureka).

Hellboy je u stripu ugledao svjetlo dana 1993., a podrijetlom je demon kojega su nacistički znanstvenici prizvali pred kraj Drugog svjetskog rata. Odgojio ga je profesor Trevor Bruttenholm i Hellboy je odrastao pod epitetom “najvećeg svjetskog istražitelja okultnog”. U prvoj Hellboy franšizi lika je utjelovio Ron Perlman u sada već kultnoj ulozi. Izvorni strip je, inače, vrlo zabavan spoj šund-akcije, misterije i folklora s dozom horora koji se prometnuo u jednog od najpopularnijih publikacija Dark Horse Comicsa.

Film, naslovljen Hellboy: Rise of the Blood Queen, mogao bi u kina doći već iduće godine.

Andrija Golub

Andrija Golub

Dio Superheroja od 2015. godine. Urednik portala i jedan od njegovih osnivača. Glas iza naših video-eseja na YouTubeu i admin Facebook stranice.
Andrija Golub
Share on FacebookShare on RedditTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest
Posted in Filmovi, Početna and tagged .

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.