Preminuo Steve Dillon: Sjećanje na iznimnog crtača stripova

(c) DC/Vertigo

Tužne vijesti dolaze za fanove stripova. Poznati i vrlo talentirani strip crtač Steve Dillon preminuo je jučer u 54. godini. Prve reakcije na smrt pojavile su se na Twitteru, da bi se kasnije vijest proširila po raznim portalima.

Dillonova karijera bila je vrlo bogata i produktivna. Njegov prvi profesionalni rad uslijedio je s tek 16 godina i to u prvom dijelu magazina Hulk Weekly za britansku inačicu Marvela. U narednim godinama, Dillonov se crtež počeo pojavljivati i na stranicama stripova kao što su 2000 A.D., Doctor Who Warrior, a američka ga je scena pobliže uspjela upoznati krajem osamdesetih kada je za DC nacrtao mini-serijal Skreemer, kao i neke brojeve Animal ManaAtoma. Uz to, istih je godina osnovao i časopis Deadline zajedno s Brettom Ewinsom.

No, DC-jeva linija Vertigo je ona gdje se Dillon proslavio, surađujući sa scenaristom Garthom Ennisom na kultnim stripovima kao što su HellblazerPreacher. Nakon toga, dvojac je za Marvel radio na epizodama Punishera, a Steve se uz to posvetio i crtanju WolverineaThunderboltsa. Njegov najrecentniji rad ponovno je bio Punisher, ovaj put sa spisateljicom Becky Cloonan.

Njegov mlađi brat Glyn otkrio je kako je Steve umro u New Yorku, ali uzrok smrti nije izašao u javnost.

“S velikom žalosti javljam kako je umro Steve, moj veliki brat i moj heroj. Otišao je u gradu u kojega je volio, u New Yorku. Užasno će nam nedostajati.”

Glumac i redatelj Seth Rogen, koji je radio na Preacher tv-seriji, također se osvrnuo na crtačevu smrt.

“Šokiran sam zbog smrti Stevea Dillona. Bio mi je najdraži strip crtač koji je crtao moje najdraže stripove. Počivao u miru.”

Pisac Neil Gaiman izjavio je da je “prošlo toliko dugo vremena otkada su njih dvojica razgovarali, ali bio je ljubazan prema mladom piscu kao što sam ja. Bio je dobar čovjek”.

Steve Dillon bit će zapamćen kao jedan od najprepoznatljivijih crtača u novijoj strip-povijesti, čovjek koji je nacrtao neke od najkvalitetnijih stripova s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Uredništvu Superheroja.com.hr, kao i mnogim čitateljima diljem svijeta, jako će nedostajati. Počivao u miru.

Andrija Golub

Andrija Golub

Dio Superheroja od 2015. godine. Urednik portala i jedan od njegovih osnivača. Glas iza naših video-eseja na YouTubeu i admin Facebook stranice.
Andrija Golub
Share on FacebookShare on RedditTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest
Posted in Početna, Stripovi, Tekstovi and tagged .